Från Stockholm till Rio

Bo Landin, vetenskapsjournalist och biolog

”Stockholm 1972. För första gången samlades världens ledare till ett möte om miljön i Förenta Staternas regi. Jag var 20 år och yngste journalisten på plats att bevaka mötet. När vi i nord pratade om att rädda miljön, så pratade miljöaktivister från Asien, Afrika och Latinamerika om att utrota fattigdomen, om allas rätt till välfärd och demokrati. Vi hade just sett bilden av vår gemensamma jord fotograferad från rymden. En planet inkapslad av en livgivande tunn och skör atmosfär. I Stockholm kolliderade två världsbilder på en planet. Nord och Syd med olika perspektiv på hållbar utveckling.

Många ser dock stockholmskonferensen som början till en era av miljömedvetenhet och handling. I Sverige växer en informerad och upplyst miljöopinion fram och driver myndigheter och företag framför sig med krav om nya lagar och regler.

Jag kunde själv uppleva hur tv-programmet Miljöbilder I slutet av 1980- talet bidrog till att skapa opinion för att få slut på tillverkningen av klorblekt papper. Konsumentmakt och miljöjournalistik tryckte på och resultatet blev ett miljövänligare
papper.

40 år efter Stockholm. Ett nytt toppmöte om miljön.

Det är tredje gången gillt för världens ledare att ta opinionen för hållbar utveckling på allvar.”

In English

  

To receive our newsletter via email
please send us your email address
All content © Hard Rain Project 2006–2020 unless otherwise stated
Website developed by MediaPie